Zwangerschapskleding, zonde van je geld!

Zwangerschapskleding, zonde van je geld!

Gepubliceerd door Charlotte van Nunen op

En waar je geld beter aan kunt uitgeeft

De eerste paar maanden van je zwangerschap kun je meestal je gewone kleding nog wel aan, maar op een gegeven moment zitten de broeken toch iets strakker dan fijn is. Je wordt inmiddels waarschijnlijk ook overspoeld met advertenties, goedbedoelde adviezen en een waslijst aan 'must-haves'. Zwangerschapskleding komt daar vast in voor. Maar hoe noodzakelijk is een compleet nieuwe garderobe nu echt?

De marketingmachine achter positiekleding

De zwangerschapsmode-industrie weet precies hoe ze je moet verleiden. Van glossy advertenties tot influencers die hun complete garderobe vernieuwen zodra ze een positieve test in handen hebben. Het kan bijna voelen alsof je zonder niet meedoet. Toch dragen de meeste vrouwen positiekleding maar een paar maanden. Daarna belandt het op zolder of in een doos voor 'misschien ooit'.

Rihanna: de gamechanger

Een opvallend voorbeeld van hoe het ook kan, is Rihanna. Ze weigerde zwangerschapskleding te dragen, omdat ze haar zwangerschap wilde vieren en haar veranderende lichaam wilde omarmen, in plaats van verbergen. Ze kiest ervoor om stijlvolle, vaak gewaagde outfits te dragen die haar (blote) buik laten zien, en wil daarmee een statement maken tegen de traditionele verwachtingen van zwangerschapsmode.

Tijdens haar zwangerschappen brak zij alle mode-regels: geen oversized truien die alles verstoppen, maar crop tops, transparante jurken en outfits die haar buik juist in de spotlights zetten. Ze liet zien dat je geen speciale positiekleding nodig hebt om er geweldig uit te zien en je dus gewoon je eigen stijl trouw kunt blijven. Rihanna inspireerde wereldwijd vrouwen om hun zwangerschap te vieren met hun bestaande kledingkast, slim gecombineerd en vol zelfvertrouwen.

Je eigen kast is je beste vriend

Kijk eens kritisch naar wat je al hebt. Oversized shirts, leggings, maxi-jurken, wijde vesten – vaak kun je hiermee een groot deel van je zwangerschap doorkomen. Een simpele haar-elastiek kan je knoop van je broek verlengen en met een buikband maak je gewone jeans ineens zwangerschap-proof.

Slim lenen of ruilen

Veel vrouwen hebben een stapel positiekleding liggen die ze maar een paar maanden hebben gedragen. Vraag in je omgeving: vaak kun je gratis of tegen een klein prijsje kleding lenen. Organiseer een ruilmiddag met vriendinnen die zwanger zijn of geweest zijn. Zo bespaar je geld én ruimte in je kast.

Tweedehands scoort altijd

Tweedehands shoppen is duurzaam én budgetproof. Platforms als Vinted, Marktplaats of lokale weggeefgroepen staan vol met nette zwangerschapskleding. De lokale kringloop, vooral in gebieden waar veel jonge moeders wonen, kunnen ook aanbod hebben. Vaak zijn deze kledingstukken nog in topstaat.

Wat zou je wel nieuw kunnen kopen?

Er zijn een paar basics die je het leven makkelijker maken:

  • Een goede voedingsbeha, die is comfortabel, ondersteunend en handig na de bevalling. Je hebt tegenwoordig ook exemplaren die in grootte zijn te verstellen, zodat ze ook tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.
  • 1 of 2 leggings met buikband – ideaal als je normale broeken echt niet meer passen.
  • Een fijn nachthemd – handig voor de kraamtijd en borstvoeding.

Waar kun je je geld dan beter aan besteden?

 

In plaats van stapels positiekleding kun je beter investeren in dingen die je zwangerschap en kraamtijd écht fijner maken. Want remember: een moeder waar het goed mee gaat kan beter voor haar baby zorgen. Iets met eerst je eigen zuurstofmasker……

  • Goede voeding: voeding is de basis voor jouw energie en de groei van je baby. Voor in de kraamtijd bestaan er steeds meer bedrijven die gezonde maaltijden leveren.
  • Supplementen: er zijn steeds meer merken die voedingssupplementen voor tijdens de zwangerschap verkopen. Overleg met jouw zorgverlener welke aan te raden zijn.
  • Een zwangerschapscursus: een goede voorbereiding kan je bevalling en herstel positief beïnvloeden.
  • Hulp in huis: gun jezelf rust door bijvoorbeeld een schoonmaakster of postpartum doula in te schakelen. Houd er ook rekening mee dat kraamzorg niet meer altijd de volle tijd kan komen, vanwege personeelstekorten
  • Een draagdoek of ergonomische draagzak: je bent mobiel én en je kunt lekker knuffelen met je baby.
  • Comfort voor je lichaam: denk aan een zwangerschapskussen die je helpt om beter te beter slapen, of bijvoorbeeld een postnatale massage die herstel bevordert.
  • Postpartumproducten: er zijn veel producten op de markt die na de bevalling kunnen bijdragen aan een beter herstel. Ze kunnen pijn verminderen en soms ontstekingen voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld Peri Bottles, Warme en Koude Borstkompressen en Kraamverbanden en borstvoedingsjurken. Bij Essentuary kun je al deze producten in een postpartumbox vinden, dan ben je meteen klaar voor de kraamtijd. 

← Ouder bericht

Blog

RSS
De Peri Bottle: zachtheid en comfort na de bevalling

De Peri Bottle: zachtheid en comfort na de bevalling

Door Charlotte van Nunen

Waarom is deze fles zo’n musthave in de kraamtijd? Een baby verwelkomen is een bijzondere ervaring, maar het herstel daarna is vaak niet mis. Tijdens...

Lees meer
Baby die bij de moeder borstvoeding krijgt

Borstontsteking: symptomen, oorzaken en oplossingen

Door Charlotte van Nunen

Voor Moeders tijdens de Borstvoedingsperiode Borstontsteking, ook wel mastitis genoemd, is een veelvoorkomende en pijnlijke ontsteking van het borstweefsel, die vooral voorkomt bij vrouwen die...

Lees meer